Als ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out is het niet vreemd om te lezen dat het aantal werknemers dat uitvalt door psychische klachten sterk toeneemt, nu de crisis voorbij is. Je bent bang om je baan kwijt te raken, je maakt reorganisatie na reorganisatie mee, moet solliciteren op je eigen baan, de werkdruk neemt toe en tegelijkertijd heb je ook nog een privéleven. Tenminste dat is de bedoeling.
Volgens Capability (ziekteverzuimspecialist) had vorig jaar 19 procent te maken met psychische klachten. Inmiddels is dit percentage dit jaar gestegen tot 31 procent. Van deze groep werknemers met psychische klachten, had vorig jaar 39 procent spanningsklachten/burn-out. Bij 21 procent vertalen de psychische klachten zich naar fysieke gevolgen zoals rug- en hoofdpijnen, concentratieproblemen en spierpijn. Ook deze percentages vertonen dit jaar een stijging: het aantal mensen met spanningsklachten/burn-out is toegenomen naar 52 procent. Het aantal fysieke klachten ligt in 2015 op 33 procent.
De cijfers liegen er niet om. Het is dan ook in mijn optiek tijd voor een cultuurverandering. Je leeft niet om te werken, het is belangrijk om de tijd te hebben om iets te doen waar je blij van wordt, de tijd te kunnen nemen om uit te rusten, te wandelen, van de zon (wanneer deze schijnt) te kunnen genieten en bewust naar je lichaam te luisteren. Als werkgever kan je al een bijdrage leveren door bedrijfsmassage (stoelmassage) aan te bieden. Door je werknemers wekelijks te masseren investeer je in hen, geef je hen het gevoel dat zij gewaardeerd worden en je geeft hen in feite even ontspanning tijdens een werkdag. Even niet die werkdruk. En ja het is een investering, maar als het in je arboplan is opgenomen dan is het belastingtechnisch nog voordelig ook.

De GGD luidde eerder al de noodklok. De gezondheidsdienst maakte onlangs bekend dat dit jaar voor het eerst meer mensen arbeidsongeschikt zijn door psychische klachten en gedragsstoornissen dan door lichamelijke problemen. Het zou al om ruim 400.000 mensen gaan. Volgens de GGD is Nederland per jaar 11 miljard euro kwijt aan zieke werknemers. Gemiddeld 250 euro per dag per zieke werknemer. Hier kan Ouranios bijvoorbeeld al 11 mensen +/- 15 minuten voor masseren.

Is een andere indeling van een werkweek nodig? Is flexibel kunnen werken beter? Is regelmatig een massage nemen, met je bloten voeten door het gras lopen zo belangrijk? Ja dat denk ik wel. Het gaat op deze manier de verkeerde kant op en we zullen daar met z’n allen iets aan moeten doen.

Naar aanleiding van artikel nu.nl