Cursus

Om mijn klanten de best mogelijke behandeling te kunnen geven is en blijft het belangrijk om bij te leren. De cursus dry-needling hoort daar natuurlijk ook bij. Dry-needling betekent eigenlijk dat je met acupunctuur naalden in het lichaam prikt zonder iets te injecteren (dry). De cursus bij MYOS is opgedeeld in de bovenste helft van het lichaam zoals: de kaak, hals, nek, schouderbladen en de spieren in de arm en hand. En de onderste helft van het lichaam zoals naast de wervels in de rug, de bil, benen en voeten.

Nuttige vragen

In het begin is het spannend om met een naald ergens in te prikken dus je begint met een sinaasappel. Vervolgens je eigen arm en daarna begin je bij je medecursisten. Er zijn verschillende manier om te prikken. Zoals ieder mens verschilt, zo verschilt ook de aanpak bij het zetten en bewegen van een naald. Sowieso onderzoek je of iemand wel behandeld mag worden met een naald. Je bepaalt of iemand overgevoelig kan zijn, waardoor werken met naalden heftiger kan voelen. Zitten spieren extreem vast of valt dat wel mee? Zijn naalden wel nodig ja of nee? Allemaal vragen om rekening mee te houden.

Doel

Wanneer je dan overgaat op het werken met een naald heb je nog de intensiteit waarmee je de naald beweegt. Je kunt er ook voor kiezen om een naald te laten staan net als in de acupunctuur. Dry-needling is niet voor iedereen en het is niet de heilige graal. Maar voor sommige mensen werkt het extreem goed. Wat je wilt bereiken is een heel warm gevoel, waarbij het voelt alsof er iets gaat stromen. Dit is relaxt en pijnloos. Of je gaat voor een zogenaamde “twitch” waarbij de spier kort verkrampt. Hierdoor “schieten” als het ware de verschillende delen die vastzitten weer los. Deze manier is vaak wat gevoeliger. Maar voor mensen bij wie een spier extreem strak staat kan het als een grote oplichting voelen.

Behandeling

Nadat iets behandeld is met een naald is het altijd raadzaam om de spieren nog te masseren en zo te voorkomen dat de spieren erg beurs voelen. Vandaar dat het verstandig is om naast een dry-needling sessie een massage van 30 minuten bij te boeken.