Chirotherapie: een verdieping en uitbreiding van mijn kennis over mobilisaties en manipulaties

Knie mobilisatie

In een vorige cursus die ik heb gevolgd bij MYOS heb ik de beginselen geleerd over het mobiliseren en manipuleren van gewrichten. Super leuk en nuttig! Zeker aangezien er tal van klachten voort kunnen komen uit een gewricht wat gefixeerd is. Nu heb ik afgelopen weekend een cursus sportmanipulatie gevolgd bij Doktermulder. De cursus heet sportmanipulatie maar de moves zijn ook toe te passen bij niet sporters en ook niet alleen bij sport gerelateerde klachten. En in plaats van sportmanipulatie kun je het ook chirotherapie noemen, aangezien er moves uit de chiropractie gebruikt worden.

Wat doe je tijdens een consult?

Wanneer je klachten hebt naar aanleiding van een gefixeerd gewricht behandel ik je hele lichaam volgens een vaste routine. Hierbij wordt je van top tot teen nagekeken en verhelpen we fixaties die we tegenkomen. Door fixaties ontstaan er vaak triggerpoints. Je voelt dat spieren strak staan en je merkt dat er een bewegingsbeperking is of dat er iets niet lekker zit. Die strakke spieren trekken weer aan andere delen van je lichaam. Dit zorgt voor bijvoorbeeld een “onhandige” houding. Wat vaak pijn of een bewegingsbeperking als gevolg heeft.

Impuls

Bij een impuls geef je een korte beweging aan of tegen een gewricht (vaak in een eindstand). Het geeft pijndempende prikkels af richting de hersenen. Chirotherapie kan perfect gecombineerd worden met massage. Door manipulaties ervaar je meer bewegingsvrijheid in de gewrichten en massage helpt bij het losmaken van de spieren er omheen. Een win win situatie! Sommige mensen vinden het wellicht een spannend idee wanneer een gewricht “gemanipuleerd”  wordt, maar je geeft een gefixeerd gewricht eigenlijk een duwtje in de juiste richting. Het is een natuurlijk iets, want je merkt dat als er ergens een beperking zit je zelf vaak al iets probeert te kraken. En wanneer het niet zelf lukt, ben ik er om je te helpen!

Hierbij een leuk voorbeeld waarbij ik het zogenaamde “kontje” uitvoer om wervels die wat meer naar binnen staan (anterior) wat ruimte te geven.