Volledig ontspannen op de massagetafel liggen na een massage van ongeveer 1,5 uur te hebben gehad. Je hersenen die uitschakelen doordat je je niet kunt focussen omdat je op 2 plekken tegelijk wordt gemasseerd. Niet meer denken aan het eten en de boodschappen of wat er op het werk gaande is. Echt even niets. Ik was al bekend met deze prachtige Hawaiiaanse behandelvorm en ook met de lerares Carrie Rowell van Hamoea healing arts. Vorig jaar heb ik bij haar de cursus zwangerschaps- Lomi geleerd. Dit jaar wilde ik de advanced Lomi Lomi class volgen, maar het was verplicht om de intensive training eerst te doen. En zo zie je maar dat dat helemaal niet verkeerd is! Je leert namelijk altijd wel wat bij. Kleine details die veranderen of nieuwe grepen of bewegingen die worden toegevoegd om de massage nog fijner te maken.

Lomi Lomi massage bij Ouranios in Amsterdam

Lomi Lomi massage Ouranios AmsterdamZoals ik al aangaf duurt een Lomi Lomi massage ongeveer 1.5 uur. Een lange lig om het zo maar te zeggen. In deze tijd wordt je wel van top tot teen behandeld. En zowel de voor- als achterkant worden meegenomen, soms zelfs tegelijkertijd! Lomi Lomi kan soms als een omhelzing worden beschreven vanwege het vele lichaamscontact door de lange bewegingen die zo kenmerkend zijn voor deze massagevorm. Dit is ook meteen de reden voor de ontspanning die men ervaart wanneer ze een Lomi Lomi krijgen. Aangeraakt worden op meerdere plaatsen tegelijk en die lange vloeiende bewegingen maken het lastig voor de hersenen om nog te focussen op wat je moet eten of stress van die dag. Om deze behandeling recht te doen zal ik hem niet anders aanbieden dan de bedoeling is. Dus niet korter en niet alleen bepaalde delen van het lichaam. Ik was namelijk zo onder de indruk van alles wat ik tijdens de cursus heb geleerd, dat ik het anderen ook wil laten ervaren zoals het de bedoeling is. Dus maak snel een reservering!

Geschiedenis Lomi Lomi

Nana ka maka; ho’olohe ka pepeiao; pa’a ka waha. Observe with the yes; listen with the ears; shut the mouth. Thus one learns

De Hawaiiaanse eilanden liggen erg geïsoleerd. Daarom waren de mensen erg afhankelijk van wat de natuur hen gaf. Zij waren daarom uitermate respectvol naar de natuur en dieren toe. Volgens hen heeft alles een eigen energie (van vogels, planten tot het water van de rivier en zee). Het accepteren en respecteren van alles wordt de ziel van Aloha genoemd.

Elke ziekte of vorm van zwakte heeft volgens de Hawaïanen niet alleen een lichamelijk aspect maar ook een spirituele component. Een meester (kahuna) zal mensen die hij behandeld voor bijvoorbeeld maagklachten niet vragen wat heb je gegeten, maar waar hou je aan vast. De behandeling van klachten zal ook vaak een bepaalde vorm van ho’oponopono bevatten.

Ho’oponopono is de Hawaiiaanse manier om dingen weer goed te krijgen. Het corrigeren van negatieve gedachtes of acties en vrede hebben met jezelf of andere personen. De enige zonde voor Hawaiiaanse mensen is iemand anders pijn doen. Zuivere gedachten en acties zijn hun manier van leven. Daar kunnen wij met z’n allen nog wat van leren.

Ook problemen van puur fysieke aard konden ook worden geheeld door een kahuna. Door zang en gebed kon hij de energie van planten of elementen aanboren om te helpen in het herstelproces. Er is gezegd dat gebroken botten ineens konden worden geheeld of tumoren zonder operaties konden worden verwijderd en dat door de kracht van gebed en handen opleggen. Toen de missionarissen kwamen werd er geloofd dat het het werk was van de duivel en werden ze gedwongen om ondergronds te gaan met hun praktijken. Of ze werden gevangen genomen.

Een bewogen geschiedenis…die wel een prachtige massage heeft voortgebracht!