Lipo-oedeem, een chronische ziekte

3-fases-lipodeem

Wat een dikzak! Ga eens sporten of op dieet zeg! Dit zijn dingen die vaak worden gedacht/gezegd over/tegen mensen met lipo-oedeem. Maar wat is het? Lipo-oedeem is een chronische ziekte die vaak gepaard gaat met veel (druk) pijn en waarbij vetweefsel ongelijkmatig is verdeeld over het lichaam. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld in de benen of armen of beiden. Bij lipo-oedeem is er een verstoring in de aanmaak van vetweefsel. Je kunt hierbij denken aan meer vetcellen, een toename van de grootte van de vetcellen en een abnormale verdeling hiervan. Het komt regelmatig ook voor dat mensen met lipo-oedeem ook een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) hebben. Daarnaast blijkt bij lipo-oedeem vaak sprake te zijn van verminderde spierkracht, zwakke gewrichten en zwak steunweefsel (soms doorgezakte voeten of x- benen). Door de verstoorde vethuishouding, de verminderde afvoer van lymfevocht en de verslapping van het ondersteunende bindweefsel, kan in verloop van tijd een combinatie van lipo-oedeem en lymfoedeem ontstaan wat natuurlijk helemaal vervelend is. Een aantal andere kenmerken van lipo-oedeem zijn dat de huid is meestal wit tot bleek is en koud aanvoelt. Men heeft vaak een zwaar drukkend gevoel in de ledematen en of pijn. Ook zijn mensen bijvoorbeeld erg gevoelig voor blauwe plekken.

 

Oorzaken lipo-oedeem

Waarom mensen lipo-oedeem ontwikkelen is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat de ziekte, want laten we eerlijk zijn…dat is het ook gewoon, bijna uitsluitend voorkomt bij vrouwen en meestal begint of verergert het bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Bij uitzondering speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol. Voor ongeveer 80% is het erfelijk bepaald. Bij mannen komt lipo-oedeem sporadisch voor, meestal door androgeen gebrek of een verhoogde oestrogeenspiegel. Te veel eten is overigens geen oorzaak! En het vervelende van deze ziekte is dat het veel vrouwen een ongelooflijk negatief zelfbeeld geeft. Daarnaast worden deze vrouwen vaak gezien als iemand met obesitas. Iemand die veel te veel eet….en dat terwijl zij er niets aan kunnen doen en het ook niet te verhelpen is. Obesitas of de aanleg er voor hebben is wel een factor die het ontstaan kan beïnvloeden, net als langdurig zitten of staan, een gebrek aan lichaamsbeweging, verkeerde voeding, veneuze problemen de anti-conceptie pil en stress.

Wat niet te doen bij lipo-oedem

  • Geen diuretica gebruiken!
  • Vermijd extreme kou of hitte.
  • Pas op met insectenbeten (goed desinfecteren i.v.m. gevaar voor wondroos).
  • Geen knellende kleding dragen.
  • Geen explosieve krachttraining, maar onder begeleiding van iemand die hier iets van af weet!

Als je alleen al kijk naar de factoren die het beïnvloeden, zou je kunnen denken dat er meer en meer vrouwen last zouden kunnen krijgen van lipo-oedeem. Want tegenwoordig hebben mensen steeds vaker last van stress, is zitten het nieuwe roken en kom je suiker tegen in zowat alles wat er te koop is! Ik hoop dat meer mensen bewust worden van deze ziekte en er onderzoek naar wordt gedaan om vrouwen die hiermee te maken krijgen toch te kunnen helpen. Vrouwen die hier last van hebben gaan soms tot extremen om het vet maar kwijt te raken, zeker wanneer zij nog niet weten dat zij lipo-oedeem hebben. De meest vreselijke diëten, veel te hard sporten, een maagverkleining of wat voor operatie dan ook. Ik vond het schandalig om te horen dat er vrouwen zo’n operatie wordt aangepraat of aanbevolen omdat het natuurlijk niet helpt. Ze vallen dan af tot bijvoorbeeld de heupen en dat was het. Huisarsten zouden ook meer over lipo-oedeem moeten leren zodat zij goede informatie kunnen geven aan zoveel vrouwen die hiermee te maken krijgen.